SZC logo

Veszprémi Szakképzési Centrum

OM kód: 203066 | 8400 Ajka, Kandó Kálmán ltp.4.

Intézmény logo

Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium

HírekKözérdekű adatokFelvételi tájékoztató 2024KRÉTA
Széchenyi 2020

Szakács

Szakács illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen lát el feladatokat, mint például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.

Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, kiváló kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;
  • előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
  • árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
  • betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
  • anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
  • a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
  • képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

Mivel foglalkozik a szakács?

A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen dolgozik, például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll-, vagy a la carte szakácsként.

Miért legyél Szakács?

Fektess a jövődbe!

A jó szakácsot mindenhol megfizetik. Természetesen sok függ az adott földrajzi helytől, a munkáltatótól, illetve a szezonoktól is, de a szakácsok mindenhol átlagon felül keresnek.

Hivatás

Szakácsnak -és általában “vendéglátósnak” lenni nagyon stresszes, embertpróbáló feladat. 

És miért jó mégis szakácsnak lenni?
 

Nincs a világon semmi ehhez fogható!
A legeslegjobb munka a világon, teljesen addiktív, hihetetlen, kreatív, örömmel teli, folyamatosan átalakuló, folyamatosan megújuló, kegyetlenül gyönyörű szakma, amiért érdemes megbolondulni! Ez a munka maga az élet, és ami rajta kívül van az nem az!

A szakma lényege

A főzés összetett folyamat. Valószínűleg láttad már filmekben, hogy a szakácsok milyen átszellemült arccal válogatják ki a nyersanyagokat a legjobb piacokon. Az igazi séfek tényleg ilyenek. Az alapanyagok, az ételek szeretete nélkül nem lehet senkiből jó szakács.  De ugyanígy szeretni és tisztelni kell a vendégeket is, akiknek az étel készül. Hiszen ők a szakácsok igazi kritikusai.

Amire képes leszel!

Szakácsművészet

  • A szakács munkája nem a főzéssel kezdődik. Ahhoz, hogy minőségi alapanyagokból első osztályú ételeket készítsen,

    • tisztában kell lennie az élelmiszerek tulajdonságaival,
    • tudnia kell, mit honnan szerezhet be,
    • a kiválasztott nyersanyagokat megfelelően elő kell készítenie,
    • alkalmaznia kell a legújabb főzési eljárásokat
    • és ismernie kell a különböző főző- és tálalóeszközöket is.

Elhelyezkedés

  • magánszemélyeknél munkát vállaló:
    • privát séf, privát szakács vagy magánszakács 
    • személyi szakács (legfőbb különbség a privát séfhez képest, hogy több családnál – akár a hét minden napján máshol – dolgozik)
  • catering szakács
  • éttermi szakács
  • intézményi szakács

DOKUMENTÁLÁS

  • képes betartani és betartatni a munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi előírásokat
  • minőségbiztosítási dokumentálást végezni
  • vállalkozási adminisztrációt végezni

Magadra ismersz?

Ha folyamatosan nyitott vagy az új dolgokra, nem elégszel meg azzal, ami van, ha jó az  ízlelésed és szaglásod, jó adottságaid vannak testileg is (hiszen ez egy  nehéz fizikai munka), elszánt vagy és van kitartásod, van kreativitásod (ami egy ajándék, tehát korántsem magától értetődő tulajdonság) akkor BELŐLED még szakács is válhat!


Partnereink

SZC logo

Veszprémi Szakképzési Centrum


Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium

8400 Ajka, Kandó Kálmán ltp.4.

Telefon: +3670 6652715

E-mail: titkarsag@szgyatechnikum.hu

OM azonosító: 203066


2024Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium