SZC logo

Veszprémi Szakképzési Centrum

OM kód: 203066 | 8400 Ajka, Kandó Kálmán ltp.4.

Intézmény logo

Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium

HírekKözérdekű adatokFelvételi tájékoztató 2024KRÉTA
Széchenyi 2020

Pék-cukrász

Pék-cukrász illusztráció

Élelmiszeripar ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A pék-cukrász képesítéssel rendelkező szakember rendelkezik a pék és a cukrász szakma alapjainak ismereteivel. Jól látható, hogy a cukrászatok is készítenek sütőipari termékeket és a pékségek is cukrász termékeket. Ennek a kettős igénynek a kiszolgálására alkalmasak a pék-cukrász végzettséggel rendelkező szakemberek. Keresett szakma, hiszen a vállalkozásoknak is nagy szükségük van a sokrétű szakmai tudással rendelkező szakemberekre.

Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel az édességek, a süteménykészítés, a kenyérfélék és péksütemények előállítása.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Kézügyesség, állóképesség, ízérzékelés, színlátás, csapatmunka.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • cukrásztechnológiai alapműveleteket végez;
  • cukrászati félkész termékeket készít;
  • cukrászati késztermékeket készít;
  • díszítő műveleteket végez;
  • fagylaltot, parfét készít;
  • pohárkrémet készít;
  • sütőipari nyersanyagokat előkészít;
  • kenyeret készít;
  • péksüteményeket és finom pékárukat készít;
  • célzott táplálkozási igényt kielégítő termékeket készít;
  • sütőipari és cukrászati termékeket minősít;
  • minőségbiztosítási dokumentumokat vezet;
  • minőségbiztosítási ellenőrzéseket végez;
  • technológiai berendezéseket, gépeket beállít, üzemeltet;
  • vállalkozást indít, működtet.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

Mivel foglalkozik a pék-cukrász?

A pék-cukrász termékgyártó sütőipari, illetve cukrászipari üzemekben önállóan vagy irányítással az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, tárolásában, feldolgozásában, termékek előállításában, a félkész- vagy késztermékek tárolási, csomagolási és forgalmazási munkáiban vesz részt.

Miért legyél pék-cukrász?

Fektess a jövődbe!

A pék szakma megbecsülése folyamatosan emelkedik, ezért nagy szükség van jól képzett pékekre.

Hivatás

Ehhez a szakmához, nem elég szeretni a meleg kenyér illatát. Aki igazán elhivatott a szakma iránt, kreatív, kitartó, tud csapatban dolgozni, annak minden a pékségben eltöltött perc, öröm.

Tradíció

A pék a legrégebbi szakmák egyike. Munkájának és szakértelmének köszönhetően kerülhet a boltok polcaira a legalapvetőbb élelmiszerünk, a kenyér. A pék készíti a péksüteményeket, a kalácsokat, pogácsákat, leveles termékeket. A pék munkáját ma már korszerű gépek és technológiák segítik, hogy ne legyen annyira megterhelő, mint régebben.

Amire képes leszel!

Pék és Cukrász művészet

  • cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni,
  • cukrászati félkésztermékeket készíteni,
  • cukrászati késztermékeket készíteni,
  • díszítő műveleteket végezni,
  • cukrászati és sütőipari töltelékeket, krémeket készíteni,
  • cukorkészítményeket főzni, olvasztani,
  • fagylaltot, parfét készíteni,
  • pohárkrémet készíteni,
  • sütőipari nyersanyagokat előkészíteni,
  • kenyérféléket készíteni,
  • péksüteményeket és finom pékárukat készíteni,
  • sütőipari termékeket fagyasztani, kelesztést késleltetni,
  • zsemlemorzsát gyártani,
  • célzott táplálkozási igényt kielégítő termékeket készíteni,
  • sütőipari és cukrászati termékeket minősíteni,

Elhelyezkedés

Vállalkozást működtethet, pék és cukrászati műhelyekben dolgozhat.

DOKUMENTÁLÁS

  • képes minőségbiztosítási dokumentumokat vezetni,
  • minőségbiztosítási ellenőrzéseket végezni,
  • a gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni,
  • a technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani az élelmiszeriparban használható tisztító- és fertőtlenítőszerek alkalmazásával,
  • a hulladékokat kezelni,
  • a melléktermékek felhasználásáról gondoskodni,
  • a munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani,
  • vállalkozást indítani, működtetni.

Magadra ismersz?

Szeretsz másoknak örömet okozni? Ha cukrász leszel akkor boldogsággyáros leszel! Lehet, hogy korán kell kelni, de mit számít ha imádsz sütni, szeretsz minden nap valami szépet, kreatívat alkotni, ami után mindenki megnyalja mind a tíz ujját.

Édesszájú vagy, de a sósat és a ropogósat is szereted, ha pedig már ezeket is nagyon jól ismered akkor szeretednéd magad további képzésekkel fejleszetni magad.

 


Partnereink

SZC logo

Veszprémi Szakképzési Centrum


Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium

8400 Ajka, Kandó Kálmán ltp.4.

Telefon: +3670 6652715

E-mail: titkarsag@szgyatechnikum.hu

OM azonosító: 203066


2024Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium